Până acum câteva săptămâni, alergatul nu reprezenta deloc unul dintre punctele mele forte. Însă lucrurile s-au schimbat radical odată cu premiera organizării unui semi-maraton în orașul căruia îi spun ”acasă”. Și, cu puțină ambiție, am ajuns rapid să depășesc limita de 10 kilometri ai cursei pentru care m-am înscris.

Pregătiri

Primul semi-maraton din Târgoviște și-a propus să tragă un semnal de alarmă cu privire la importanța unui stil de viață sănătos, în cadrul căruia mișcarea practicată cu regularitate și moderație ocupă un loc major. Evenimentul a fost organizat de Asociația Respiro, reprezentată la nivel local de Tiberius Georgescu. Pregătirea proiectului a necesitat multă răbdare și ambiție, precum și două luni de pregătire intensă, pentru a avea un eveniment cu adevărat reușit.

Participarea la semi-maraton a fost în totalitate gratuită (asta dacă nu punem la socoteală caloriile pierdute), tocmai pentru a încuraja participarea a cât mai multor persoane. Ca sponsori principali am avut alături de noi Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Municipiului Târgoviște, ClassPark, ASOCROMSTEEL. Pentru o bună organizare a traseului și pentru siguranța participanților în timpul cursei, am avut o echipă consistentă de voluntari din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și din partea Crucea Roșie. Alergătorii s-au putut înscrie la curse de 2.5, 5, 10, respectiv 21 de kilometri.

29 Mai

În duminica mult-așteptată, vremea a fost de partea noastră, iar oamenii la fel. 400 de participanți înscriși, plus o mulțime de copii care nu s-au înscris oficial, însă au alergat pe lângă părinții lor (de cele mai multe ori mult mai energici și entuziaști decât aceștia). Numărul total al alergătorilor s-a ridicat la 500 de persoane. Cel mai vârstnic participant a avut 82 de ani, iar cel mai tânăr numai 7 ani.

Un lucru care ne-a surprins într-un mod deosebit pe fiecare dintre noi a fost participarea a patru persoane în cărucioare cu rotile, care au reușit să termine, și nu printre ultimii! Chiar dacă evenimentul s-a desfășurat în fosta capitală a țării, participanții nu au fost deloc exclusiviști. Am avut alături de noi, pe lângă o majoritate românească, și reprezentanți din Japonia și Iran.

Startul s-a dat la ora 09:30, după o încălize numai bună să îți pună sângele în mișcare, fără a te epuiza simultan. Pe parcursul traseului am avut standuri unde se distribuiau sticle de apă și fructe proaspete, perfecte pentru a ne menține energia. Fiecare persoană care a terminat cursa a primit o medalie personalizată pentru participare. Au fost acordate peste 90 de cupe primelor trei persoane care au terminat cursa, pe categorii de vârstă și gen.

Impact

După eveniment, opiniile participanților nu s-au lăsat așteptate:

”Cursa este exact așa cum ar fi cursa mea ideală. Taxa zero, cronometrare cu cip, distanțe de 2.5 km, 5 km, 10 km și semimaraton, efectiv ai de unde alege. Cupe pentru cei 400 de participanți, medalii de finisher pentru toată lumea, tombola la fiecare premiere.”

”La superlativ”, ”Felicitări pentru organizare!”, ”Nu credeam că va ieși atât de bine, însă a fost extraordinar de plăcut!”, ”Un semi-maraton cu mult mai multe puncte forte decât puncte slabe”, ”Sunt mândru că sunt din Târgoviște!”, ”Următoarea ediție...pe când?”...

Cum am simțit eu evenimentul? Am apreciat foarte mult organizarea eficientă, punctualitatea și eficiența organizatorilor, precum și mobilizarea acestora atunci când evenimentele au cerut-o. Mi-a plăcut enorm energia participanților, zâmbetul molipsitor, felul în care ne încurajam reciproc pe parcursul traseului, voluntarii de la punctele de pe traseu care ne strigau de fiecare dată câte un ”Bravooo! Hai că mai poți!”, și primirea entuziasmată de care aveam parte atunci când ajungeam la finalul cursei. O experiență minunată, care mi-a adus aminte încă odată cât de importante sunt micile obiceiuri de calitate, precum practicarea disciplinată și regulată a mișcării, pentru a deveni oameni valoroși, atât în interior, cât și în exterior!

Pentru ocazia viitoare când vei ezita să te înscrii la un maraton, adu-ți aminte: ”O minte activă nu poate exista într-un corp inactiv!”