Atunci când m-am decis să studiez limbi moderne și psihologie eram sigură că nu voi lucra niciodată ca profesoară. Opțiunea aceasta era ultima pe lista mea, varianta de rezervă, dar puțin probabilă. Îmi doream să lucrez cu copii, însă nu într-un asemenea cadru. Îmi era greu să definesc ceea ce vreau cu adevărat. Când mă gândeam la carieră în mintea mea existau doar idei vagi, neconturate. Știam doar că pentru următorii patru ani voi fi în facultate, așadar nu trebuie să mă gândesc prea serios la o profesie.

Am început totuși să citesc numeroase cărți motivaționale scrise de oameni de succes, care și-au descoperit pasiunea și au investit toată energia lor în a-și materializa visurile. Ce faci însă atunci când nu ai un vis, atunci când nu ai niciun fel de ținte și nu știi pe ce drum să mergi?

Cunosc studenți care spun că vor continua să studieze, doar pentru că încă nu s-au decis ce vor să facă cu viața lor, și le este teamă să înceapă o viața plină de responsabilități și facturi. Nu ai cum să investești într-un vis dacă acesta nu există!

Cum găsești drumul spre tine?

1. Experimentează! Nu vei ști dacă ești bun sau nu într-un anumit domeniu până nu încerci. Caută să te implici în activități cât mai diverse ce țin de domenii diferite. Mergi la un laborator de tehnică dentară și asistă o zi întreagă la ceea ce se face, mergi într-o sală de judecată și ia parte la un proces deschis publicului, mergi la proiecte de voluntariat. Oportunitățile există, așa că folosește-le!


2. Analizează-te! Încearcă să te cunoști și să te înțelegi pe tine. Ești o fire răbdătoare? Atunci ai putea lucra cu copiii. Îți plac lucrurile interactive și pline de provocări? Atunci poate ți-ar plăcea să lucrezi într-o companie de top. Personalitatea și temperamentul joacă un rol crucial în alegerea carierei.

3. Învață din greșeli! Dacă până acum ai încercat fără succes să descoperi pe ce drum vrei să mergi, folosește aceste experiențe negative ca pe o lecție, nu ca pe o înfrângere! Eșecul nu este opusul succesului, ci parte din el.

Cum mi-am găsit eu drumul spre cariera de vis? Odată ce am ajuns la facultate am început să fac voluntariat în școli, predându-le copiilor limbi străine. După un an am devenit liderul de proiect și am coordonat zeci de voluntari și lecții. Având ocazia să lucrez cu copiii într-o școală, am realizat că iubesc să fac acest lucru, și interesele mele s-au schimbat în mod substanţial. Odată ce am înțeles că îmi place să fac acest lucru, ocaziile de a lucra în domeniu au încaput să apară. Am primit mai multe oferte de lucru ca profesor de limbi moderne în doar câteva luni, inclusiv un contract de muncă în afara Europei. Așa, drumul meu începe să se contureze.

Probabil că şi tu te găseşti undeva pe acest drum de descoperire a sinelui, când vrei, dar nu ştii exact cum să începi să planifici şi să visezi. Încearcă, experimentează lucruri noi, pe care înainte nici nu le-ai fi luat în considerare! Ieşi din zona ta de confort şi nu te limita la o singură posibilitate pentru viitor! Pătrează întotdeauna o perspectivă amplă, vino în întâmpinarea șanselor care ţi se oferă, dă tot ce ai mai bun!Ele pot fi începutul unei experienţe ce îţi va schimba traiectoria vieţii într-un mod cu totul neaşteptat şi extraordinar!