Esti fericit și dormi, sau dormi și ești fericit?

Iată două întrebări care relevă legătura dintre somn și fericire. Rezultatele unui studiu realizat în Statele Unite arată că persoanele care dorm mai mult declară că au o stare generală mai bună, asociată cu un sentiment de fericire, comparativ cu cele care suferă adesea de insomnii. Studiul, la au participat peste 7000 de adulți, a fost realizat de Gallup și Healthways. Cercetătorii au calculat scorul fericirii bazaându-se pe răspunsurile subiecților legate de sensul existenței, relațiile sociale, statutul social, implicarea în comunitate și starea de sănătate. Studiul a mai aratat că 42% din populație doarme mai puțin de șapte ore pe noapte.

Pentru că cercetarea nu a avut în vedere o perioadă mai lungă de timp, experții caută încă o explicație: cei care sunt în general mai fericiți pot să doarmă mai bine? Sau faptul că oamenii au un somn bun îi face să fie mai bine dispuși, chiar mai fericiți în timpul zilei?

Indiferent din ce parte am privi, cele două realități sunt în mod cert într-o strânsă legătură: fericirea determină un somn bun și un somn bun oferă premisele unei stări sufletești pozitive. Mai mult de atât, privarea de somn este asociată cu declinul mental și cu multe probleme psihice. Fără somn, organismul devine vulnerabil, sistemul imunitar este slăbit, crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, iar activitatea cerebrală încetinește.

Indiferent care este cauza (organică sau psihogenă), un somn necalitativ are efecte serioase negative asupra sănătății fizice, psihice și, inclusiv, asupra relațiilor sociale a persoanei în cauză. De aceea, reglarea tulburărilor de somn prin diverse tehnici ar trebui să devină un obiectiv primar care poate pune bazele unei stări generale mai bune.

Cercetătorii sunt de părere că cel mai bun indicator al unui somn bun este faptul că organismul își păstrează capacitatea de a se trezi singur. Dormitul insuficient tinde să devină o problemă cronică, iar nevoia de a pune ceasul deșteptător să sune este un indicator al acestei probleme.

 

Sursa: Huffington Post