Alertă de gradul 4 în Belgia - 31 de morți și 200 de răniți până în prezent

După atacurile din data de 13 noiembrie 2015 din Paris, Franța, și seara de 31 decembrie spre 1 ianuarie din Köln, Germania, Belgia a fost următoarea țară vizată.

În decursul acestei dimineți a avut loc prima explozie care a constat în două detunături consecutive pe aeroportul internațional din Bruxelles, Belgia. Explozia a avut loc în jurul orei 08:00 am. Se presupune că explozibilul se afla plasat în zona check-inului pentru compania aeriană americană „American Airlinesˮ, însă acest lucru nu a fost încă confirmat.

A doua explozie a avut loc la ora 09:00am, la doar o oră mai târziu după cea plasată în aeroportul Zaventem din capitală. A doua bombă a fost plasată la stația de metrou Maelbeek, în apropierea aeroportului. Ca urmare a acestor evenimente nefaste, toate mijloacele de transport în comun: autobuze, metrou, tramvaie și avioane și-au încetat activitatea și au fost oprite. Străzile capitalei Belgiei sunt acum pustii, iar polițiștii desfășoară anchete pentru a stabili exact cauzele exploziilor.

Bilanțul victimelor, până în prezent, se ridică la 31, iar al răniților la 200 - acesta este numărul oficial. Prima explozie a omorât 11 persoane și a rănit grav alte 81, iar cea de-a doua a ucis 20 și alte peste 100 au fost rănite, au anunțat Ministerul Sănătății și primarul orașului, Yvan Mayeur.

Actualmente, Belgia se află în stare de alertă de gradul 4, valoarea maximă, care a fost instaurată de două ori până în prezent, prima dată cu ocazia celui de-al doilea Război Mondial, iar a doua oară după atacurile din Paris, 2015.

Atacul de astăzi vine după ce în urmă cu 4 zile, suspectul principal implicat în atacurile de la Paris pe nume Salah Abdeslam, a fost arestat la Bruxelles. Primul Ministru al Belgiei, Charles Michel, declară că acest atac este unul „orb, violent și laș.ˮ El a făcut apel la populația belgiană pentr a-și păstra calmul și solidaritatea.

Primul Ministru englez, David Cameron, și-a arătat sprijinul față de Belgia declarând: „Suntem cu totul alături de ei în aceste momente dificile. Aceste atacuri din Belgia se puteau întâmpla aici în Marea Britanie, în Franța, Germania, sau în oricare altă țară din Europa. Trebuie să rămânem uniți împotriva acestor teroriști îngrozitori pentru a ne asigura că ei nu câștigă.ˮ Anglia a oferit întregul suport poliției și securității belgiene, sporind în același timp nivelul securității în propriile aeroporturi.

În cursul zilei de astăzi armata belgiană a detonat un pachet suspect care se afla în aeroportul din Bruxelles. Pe lângă aceasta a avut loc o altă detonare controlată la stația de metrou Maelbeek. Tot astăzi organizația teroristă Stat Islamic a declarat că este responsabilă pentru atacurile din această dimineață.

Toată națiunea este în stare de șoc, străzile și magazinele sunt pustii, aflându-se într-o așteptare plină de încordare. Europa este din nou în doliu.

Surse: www.mediafax.ro | www.bbc.co.uk | www.cnn.it

notează articolul

Astăzi tu ești profesorul!

adaugă o părere