Deși este considerat un simplu viciu, fumatul dăunează grav sănătății. La fiecare 8 secunde cineva moare din cauza fumatului. Statisticile arată că în fiecare zi, la nivel mondial, sunt vândute 15 miliarde de țigări și o treime din bărbații adulți sunt fumători. Fără îndoială, dependența de nicotină este una dintre cele mai dificil de îndepărtat.

Adicția este provocată de substanța numită nicotină, un drog care intră în compoziția tutunului. Nicotina determină modificări la nivel cerebral care provoacă plăcerea de moment, determinând apariția dependenței. Prezența nicotinei în organism crește ritmul cardiac.

Cum poți renunța la fumat? Iată 5 metode care te pot ajuta să scapi de dependență:

1. Motivația

Dacă vrei să renunți la fumat trebuie să pornești de la început cu o motivație puternică care să te ajute să lupți împotriva acestei dependențe, având încredere în tine și în speranța de reușită.

2. Psihoterapia

Identificarea motivelor pentru care vrei să renunți, precum și a beneficiilor de care te vei bucura după, constituie activarea resurselor psihice, cum ar fi voința și determinarea că poți reuși.

3. Terapia

Aceasta se poate realiza individual sau în grup, în prezența unui psiholog. Grupul poate fi un sprijin moral care te va ajuta să nu cedezi ci să continui lupta. Ședințele individuale cu psihologul se bazează pe oferirea de către acesta a unor soluții terapeutice de înlocuire a timpului oferit pentru fumat, adoptând noi activități de substituire a dorinței de a fuma.

4. Farmacoterapia

Este indicat de către medici folosirea produselor farmacologice:
- plasturi
- gumă de mestecat
- spray nazal
- inhalatoare
- tablete sublinguale

5. Exercițiu fizic

Acesta poate da vitalitate și energie organismului care este în refacere, întărind în special plămânii. Dependența de nicotină are efecte severe asupra sănătății. Aceasta reduce gradul speranței de viață și degradează organismul. Deși este o dependență greu de învins, lupta împotriva acesteia poate fi câștigată.

Un drum de mii de kilometri începe cu un singur pas. Este timpul să faci primul pas în drumul spre eliberare!

Surse: la-psiholog.ro | hotnews.ro

Un articol scris de: Rebeca Andreea Noață