Ne place să fim super-conectați la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, iar smartphone-ul a devenit instrumentul fără de care mulți dintre noi nu ar putea trăi. Eu recunosc că sunt addicted.. cel puțin de Instagram.  Creierul parcă mă obligă să dau scroll în feed de fiecare dată când am un timp mort. Sunt sigură că știi despre ce vorbesc.

A devenit ceva absolut normal să ne întâlnim cu prietenii, iar la masă din cele 60 de minute, 30 să fie petrecute pe telefonul mobil. Nu spun că toți fac asta, însă uitându-mă în jurul meu, văd din ce în ce mai des această practică. La un moment dat apăruse pe Facebook un video care prezenta un concept foarte cool: un restaurant unde toți clienții erau rugați să își pună smarthphone-urile într-o cutie, care mai apoi era încuiată cu o cheie. Așa toți erau obligați într-un fel sau altul să discute între ei, să petreacă timp frumos împreună și să uite de telefonul mobil pentru o oră, două. Sincer, abia aștept să văd în România un restaurant care în loc să ofere wi-fi gratis, să facă asta de dragul socializării. Una peste alta, am găsit 3 locuri în care ar fi bine să nu luam smarthphone-ul cu noi sau cel puțin să ne controlăm și să nu-l folosin.

La masă

Am realizat recent că lucrul pe care nu-l suport absolut deloc este să văd pe cineva care în timpul mesei stă pe telefon. Vor apropiații să vorbească cu tine, să afle ce ai făcut peste zi, să fie o părtășie în familie, iar tu omori această frumusețe a momentului cu faptul că nu ești deloc receptiv, necomunicativ și deconectat de la ceea ce se întâmplă în jur. Ok, este cu totul altceva când pui telefonul la mijloc ca să vă uitați împreună la un video interesant sau o amintire veche și altceva când te închizi în cutiuța ta și umbli pe Facebook.

 

Dormitor

 Cercetătorii au descoperit faptul că secretul unui somn bun are de-a face și cu .. smartphone-ul! În cazul în care locuiești singur, vei dormi mai bine dacă îți vei încărca telefonul mobil în altă cameră. Așa nu te vei trezi în mijlocul nopții pentru a verifica dacă ai primit vreun mesaj sau să vezi ce se mai întâmplă nou pe Facebook. De asemenea, nu vei mai sta până la 1 dimineața pe telefon până te ia somnul. Cu atât mai mult dacă locuiești cu partenerul, telefonul mobil nu ar trebui să se afle în dormitor. ( Brown M. T. , 2015. Smarter Sleep: Real Answers. Science Based Solutions. Healthier Sleep)

 

Sală de conferințe

Este o regulă generală faptul că atunci când te afli într-o sală de conferințe și cineva explică un lucru care te vizează, nu e tocmai politicos să stai cu telefonul pe sub masă. Telefonul trebuie folosit cu responsabilitate chiar dacă ești dependent de social media. În momentul în care nu există un echilibru în ceea ce privește când, cum și unde ar trebui folosit smartphone-ul, relațiile interpersonale pot fi cu ușurință distruse.